Szkolenie o jakości powietrza i edukacji leśnej
24 października 2013 ACT ECO brało udział w merytoryczno-metodycznym szkoleniu zorganizowanym przez Związek Stowarzyszeń Polska Zielona Sieć. W pierwszej części spotkania przedstawiono problemy złej jakości powietrza w Krakowie, omówiono jego wpływ na zdrowie, następnie pokazano możliwe rozwiązania oraz przedstawiono wizję przyszłości Krakowa na przykładzie miast, w których problem smogu został rozwiązany. Gościem - prelegentem była pani dr hab. med. Ewa Konduracka z Krakowskiego Szpitala Specjalistynego im. Jana Pawła II.
Druga część szkolenia została poświęcona podsumowaniu działań edukacyjnych w zakresie edukacji leśnej, których efekty wg. Małgorzaty Małochleb ze Związku Stowarzyszeń Polska Zielona Sieć "przekroczyły oczekiwania organizatorów", zaprezentowano także leśny pakiet edukacyjny i przykładowe scenariusze zajęć.
Nasze Gimnazjum znalazło się w grupie pięciu szkół, z województwa małopolskiego, wybranych do przeprowadzenia programu „Kupuj odpowiedzialnie drewno i papier”, w ramach 3-letniej europejskiej kampanii realizowanej w Polsce przez Związek Stowarzyszeń Polska Zielona Sieć - www.zielonasiec.pl - pod patronatem Komisji Europejskiej i Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. "Ekologiczny rachunek sumienia" - to tytuł krótkiego filmu, którym uczniowie realizujący projekt ACT ECO zdobyli pierwszą nagrodę w województwie małopolskim, w konkursie towarzyszącym kampanii.
Polskie miasta chcą oddychać!
Jeśli mieszkasz w polskim mieście, lepiej wstrzymaj oddech: według najnowszych wyników badań opublikowanych przez Europejską Agencję Ochrony Środowiska sześć z dziesięciu miast o najbardziej zanieczyszczonym pyłem zawieszonym powietrzu w Europie to miasta polskie. Mieszkańcy Krakowa, który w europejskim rankingu miast o skażonym powietrzu zajął niechlubne trzecie miejsce, mają dość bezczynności władz w tej sprawie. Polska Zielona Sieć i Krakowski Alarm Smogowy organizują w piątek, 25 października 2013 Antysmogowy Marsz Żałobny, podczas którego mieszkańcy pokażą, że zależy im na czystym powietrzu. Anna Drążkiewicz dlaklimatu.pl
Link
Link
Przyszłość miast należy do przechodniów - Walkable cities for future
Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez samochodu. Z pewnością jest to jeden z najwygodniejszych sposobów poruszania się - jednocześnie wiemy, że auta poprzez emisję szkodliwych tlenków, gazów itd. przyczyniają się do wzrostu zanieczyszczenia środowiska. Po drugie jazda samochodem kosztuje coraz więcej ze względu na wzrastające ceny paliw a drogi są bardzo niebezpieczne. Jeśli chodzi o liczbę wypadków samochodowych Polska znajduje się w czołówce tej niechlubnej statystyki wśród krajów europejskich. Może warto samemu sobie odpowiedzieć na pytanie czy nie jestem uzależniony od samochodu?
Coraz bardziej popularna w miastach na całym świecie staje się komunikacja rowerowa - nie powoduje hałasu, korków, zanieczyszczenia powietrza, a same rowery zajmują mało przestrzeni na jezdni i podczas parkowania, ponadto jazda na rowerze wpływa pozytywnie na zdrowie i poprawia kondycję fizyczną osób, które wybierają ten środek transportu. Ostatnio pojawiają się głosy, że chodzenie po mieście jest najprostszym i najtańszym sposobem poprawienia ekonomiki miast jednocześnie wpływającym korzystnie na zdrowie mieszkańców. Jeff Speck amerykański urbanista, autor książki "Walkable City: How Downtown Can Save America, One Step at a Time" proponuje dalszy rozwój miast tak aby stały się przyjazne "chodzącym". Polecamy niezwykle ciekawą prezentację (na platformie TED - Technology, Entertainment and Design) , osoby uczące się angielskiego mogą doskonalić rozumienie ze słuchu i czytania przez równoczesne włączenie transkrypcji.
Link
na podstawie: www.ekopasja.pl "Drogi rowerowe przyszłością Polski" Tyberiusz Kriger;
www.bbc.com "Pedestrian power to shape future cities"
Link

Jeff Speck is a city planner and the author of "Walkable City."
How do we solve the problem of the suburbs? Urbanist Jeff Speck shows how we can free ourselves from dependence on the car -- which he calls "a gas-belching, time-wasting, life-threatening prosthetic device" -- by making our cities more walkable and more pleasant for more people. "Sustainability – which includes both health and wealth – may not be a function of our ecological footprint, but the two are deeply interrelated. If we pollute so much because we are throwing away our time, money, and lives on the highway, then both problems would seem to share a single solution, and that solution is to make our cities more walkable."
Link

Coraz więcej Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności
W Polsce do śmieci trafia coraz więcej żywności. Do wyrzucania jedzenia przyznaje się prawie 40 proc. badanych, to aż o 9 proc. więcej niż w 2012 roku – wynika z najnowszych badań MillwardBrown przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności.
Co najczęściej się marnuje? Według szacunków najczęściej zdarza się nam wyrzucać wędliny (47 proc.), pieczywo (39 proc.), warzywa (35 proc.), owoce (23 proc.) oraz jogurty (22 proc.). www.ekologia.pl
Więcej w "Czytaj wiecej":
Myśl, Jedz, Oszczędzaj - Think, Eat, Save
Według organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) na całym świecie co roku marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności co stanowi 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia.www.gdos.gov.pl

A recent study has revealed that about one third of all food production world-wide gets lost or wasted in the food production and consumption systems, amounting to 1.3 billion tonnes.

Marnujemy
Najwięcej wyrzucamy produktów, które szybko się psują oraz są najczęściej przez nas spożywane. Według szacunków najczęściej zdarza się nam wyrzucać pieczywo (58 proc.), ziemniaki, wędliny (po 37 proc.), warzywa (19 proc.) oraz owoce (18 proc.).
Problem marnowania jedzenia dotyczy głównie krajów bogatych, wysokorozwiniętych. Znacząco częściej żywność marnują osoby pracujące, mieszkające w dużych miastach.
Dlaczego marnujemy? Nie potrafimy planować i myśleć przyszłościowo – marnujemy, bo przegapiamy termin do spożycia (39 proc.), przygotowujemy zbyt duże porcje posiłków (34 proc.) oraz robimy zbyt duże zakupy (22 proc.). Za taki stan rzeczy często odpowiedzialne są reklamy, która podkręcają nasz apetyt – „kup trzy, zapłać za dwa”, a także restauracje i bary serwujące potrawy na coraz większych talerzach.
Podczas gdy jedna czwarta społeczeństwa marnuje jedzenie, około 2 miliony rodaków żyje w skrajnym ubóstwie. „Problem” marnowania jedzenia nie dotyczy też 40 proc. społeczeństwa, które nie może sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek.
Joanna Szubierajska www.srodowisko.ekologia.pl
Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem - World Food Day
obchodzony corocznie 16 października, proklamowany przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa - Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO
Hasło tegorocznych obchodów: "Zdrowe systemy żywności"

“Sustainable Food Systems for Food Security and Nutrition” will be the focus of World Food Day in 2013.
The official World Food Day theme – announced at the start of every year by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) – gives focus to World Food Day observances and helps increase understanding of problems and solutions in the drive to end hunger. fao.org/world-food-day

4 października - Dzień Św. Franciszka - Patrona Ekologów
29 listopada 1979 r. Papież Jan Paweł II wydał dokument (Breve apostolskie) zaczynający się od słów: „Inter Santos”, w którym ogłosił św. Franciszka patronem ekologów (ludzi zajmujących się ochroną środowiska naturalnego) „ponieważ pośród świętych i pośród wielkich ludzi, którzy z szacunkiem traktowali przyrodę, jako cudowny dar Boga ofiarowany rodzajowi ludzkiemu, bardzo słusznie wymienia się św. Franciszka z Asyżu”.
W r. 1980 Ojciec Święty Jan Paweł II ogłosił św. Franciszka patronem ekologii (ochrony przyrody) ze względu na to, że Święty bardzo kochał przyrodę.

Ekologiczny dekalog Św. Franciszka:
1. Bądź człowiekiem wśród stworzeń, bratem między braćmi.
2. Traktuj wszystkie rzeczy stworzone z miłością i czcią.
3. Tobie została powierzona Ziemia jak ogród; rządź nią z mądrością.
4. Troszcz się o człowieka, o zwierzę, o zioło, o wodę i powietrze, aby Ziemia nie została ich zupełnie pozbawiona.
5. Używaj rzeczy z umiarem, gdyż rozrzutność nie ma przyszłości.
6. Tobie jest zadana misja odkrycia misterium posiłku: aby życie napełniało się życiem.
7. Przerwij węzeł przemocy, aby zrozumieć jakie są prawa istnienia.
8. Pamiętaj, że świat nie jest jedynie odbiciem twego obrazu, lecz nosi w sobie wyobrażenie Boga Najwyższego.
9. Kiedy ścinasz drzewo zostaw choć jeden pęd, aby jego życie nie zostało przerwane.
10. Stąpaj z szacunkiem po kamieniach, gdyż każda rzecz posiada swoją wartość.
4 października - Światowy Dzień Zwierząt
4 października, w dzień imienin św. Franciszka z Asyżu - patrona ekologów i przyjaciela zwierząt, przypada Światowy Dzień Zwierząt. Został on ustanowiony w 1931 roku na konwencji ekologicznej we Florencji. W Polsce obchodzony jest od ponad 15 lat; 27 października 2006 roku Sejm Rzeczpospolitej Polskiej oficjalną uchwałą ustanowił 4 października Dniem Zwierząt. Dzień ten rozpoczyna Światowy Tydzień Zwierząt - World Animal Week.

The aim of World Animal Day is to celebrate animal life in all its forms as well as humankind's relationship with the animal kingdom. October 4 was chosen because it is the Feast Day of St Francis of Assisi (a saint well known for his love of animals), however the day is not restricted to any particular religion.
The Day was set up in 1931 as a way of highlighting the plight of endangered species. Since then it has grown to encompass all kinds of animal life and is widely celebrated in countries throughout the world.
For further information, and ideas and support for celebrating World Animal Day in schools, visit: www.worldanimalday.org.uk
Link


2 października - Europejski Dzień Ptaków
organizowany przez BirdLife International, czyli światową federację towarzystw ochrony ptaków a w Polsce Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.
birdlife.org Link
ptop.org.pl. Link
otop.org.pl Link
Bieszczadzki Park Narodowy od 40 lat w służbie przyrody i kultury
Bieszczadzki Park Narodowy położony przy granicy z Republiką Słowacką i Ukrainą obejmuje najciekawsze pod względem przyrodniczym i krajobrazowym pasma górskie Bieszczadów Zachodnich. Powstały w roku 1973 Park obejmował zaledwie 5 582,02 ha. Chronił wtedy jedynie niewielką część cennych przyrodniczo obszarów (głównie kompleks połonin z niewielkim obszarem przyległych lasów). W następnych latach Park czterokrotnie powiększano. W 1989 i w 1991 roku objęto ochroną znaczny obszar naturalnych lasów, a także kompleksy półnaturalnej roślinności nieleśnej. W 1996 i w 1999 roku Park powiększono o rozległe tereny łąkowe położone w dolinie górnego Sanu. Obecnie Bieszczadzki Park Narodowy zajmuje powierzchnię 29 201.06 ha i jest trzecim co do wielkości parkiem narodowym w Polsce.
W 1992 roku Bieszczadzki Park Narodowy stał się częścią Międzynarodowego Rezerwatu Biosfery „Karpaty Wschodnie”. Składa się on obecnie z trzech części: polskiej (Bieszczadzki Park Narodowy i dwa otaczające go parki krajobrazowe: Ciśniańsko-Wetliński i Doliny Sanu), słowackiej (Park Narodowy Połoniny) oraz ukraińskiej (Użański Park Narodowy i Park Krajobrazowy Doliny Sanu). W 1998 r. Bieszczadzki Park Narodowy został wyróżniony Dyplomem Europy, zaś w 2004 roku obszar ten stał się częścią ostoi ptasiej „Bieszczady” sieci Natura 2000.
www.mos.gov.pl Link

Welcome to OUR

PROJECT ACT ECO

We are a group of
Active Effective
Conscious Concerned
Thoughtful Organized

Students who want to do things for others
To take care for the planet
To think responsibly about the fate of next generations.

Get involved
Make a difference
Take action
Join us!

Ciekawostka
  • 1 litr zużytego oleju silnikowego wylany do rzeki lub kanalizacji jest w stanie zanieczyścić 1 milion litrów wody.

Linki

Certyfikat uczestnictwa w WED2010


Kampania o zmianach klimatu Komisja Europejska


WED 2011


WED 2012

Wygenerowano w sekund: 0.00
3,050,590 unikalnych wizyt