|
Coraz więcej Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności |
|
Dlaczego marnujemy? Najczęściej wymienianą przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Poza tym przygotowujemy zbyt duże porcje posiłków, robimy zbyt duże zakupy, a do koszyka wkładamy produkty niskiej jakości, które szybko się psują. Poza tym nie wiemy, jak właściwie przechowywać żywność i jak wykorzystać resztki z obiadu.
Jest i światełko w tunelu. Jak pokazały badania 27 proc. badanych zdecydowanie wskazało, że w ciągu ostatnich dwóch lat bardzo ograniczyło wyrzucanie żywności, a 33 proc. osób odpowiedziało , że wie w jaki sposób przechowywać żywność, aby była ona dłużej świeża.
Wyniki badania opinii publicznej przeprowadzonego we wrześniu br. zostały zebrane w raporcie - Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa. |
|
|
|