Coraz więcej Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności
Dlaczego marnujemy? Najczęściej wymienianą przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Poza tym przygotowujemy zbyt duże porcje posiłków, robimy zbyt duże zakupy, a do koszyka wkładamy produkty niskiej jakości, które szybko się psują. Poza tym nie wiemy, jak właściwie przechowywać żywność i jak wykorzystać resztki z obiadu.

Jest i światełko w tunelu. Jak pokazały badania 27 proc. badanych zdecydowanie wskazało, że w ciągu ostatnich dwóch lat bardzo ograniczyło wyrzucanie żywności, a 33 proc. osób odpowiedziało , że wie w jaki sposób przechowywać żywność, aby była ona dłużej świeża.

Wyniki badania opinii publicznej przeprowadzonego we wrześniu br. zostały zebrane w raporcie - Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa.

Welcome to OUR

PROJECT ACT ECO

We are a group of
Active Effective
Conscious Concerned
Thoughtful Organized

Students who want to do things for others
To take care for the planet
To think responsibly about the fate of next generations.

Get involved
Make a difference
Take action
Join us!

Ciekawostka
  • W Polsce rocznie zużywa się 400 milionów aluminiowych puszek, które można powtórnie przetworzyć oraz wykorzystać i to nieskończenie wiele razy. Sześć puszek ze złomu to oszczędność energii równej spaleniu jednego litra paliwa.

Linki

Certyfikat uczestnictwa w WED2010


Kampania o zmianach klimatu Komisja Europejska


WED 2011


WED 2012

Wygenerowano w sekund: 0.00
3,133,016 unikalnych wizyt