|
2012 IV Szkolny Konkurs Ekologiczno-Chemiczny |
|
Konkurs opracowała pani Urszula Stachoń w ramach V Szkolnych Obchodów Światowego Dnia Środowiska - ACT ECO Gimnazjum nr 2 im. J. Tischnera, Zakopane. Tegoroczny konkurs wzorem lat ubiegłych cieszył się dużym powodzeniem wśród uczniów naszego gimnazjum. Wzięło w nim udział 30 uczniów z klas I, II i III. Konkurs był testem jednokrotnego wyboru i składał się z 20 pytań, za które można było otrzymać maksymalnie po 1 punkcie, czyli w sumie 20 punktów za bezbłędne rozwiązanie testu. Tematyka konkursu dotyczyła „wody i roztworów wodnych”, a wyboru dokonali uczniowie biorący udział w zajęciach kółka chemicznego. Ich inicjatywą było również zwiedzanie ścieżki edukacyjnej w zakopiańskim SEWIK-u oraz przygotowanie krótkiej prezentacji na temat zanieczyszczeń wód.
Wręczenie nagród 6 czerwca 2012, środa, godz.11.00 - Sala obrad Urzędu Miasta Zakopane ul. Kościuszki 13 w ramach V Szkolnych Obchodów Światowego Dnia Środowiska „World Environment Day” pod egidą UNEPu wpisanych w X Dni Zakopanego.
A oto laureaci:
Miejsce 1.
Monika Skałka IIIc
Miejsce 2.
Zofia Chorążewska IIIa
Anna Ceglarz Ic
Miejsce 3.
Alicja Masny III c 15
Joanna Szczepaniak-Krupowska I c
Mateusz Miłek IIb
Hubert Bobak Ic
Miejsca pozostałe(wg malejącej ilości punktów)zajęli:
Patrycja Wąchała
Patrycja Chowaniec
Szymon Pietrzyk
Klaudia Król-Łęgowska
Maciej Paździor
Dominika Kwak
Ernest Dworzański
Szymon Zieliński
Andrzej Jasek
Nadybal Bartłomiej
Hanna Kurek
Zuza Gąsienica-Fronek
Krzysztof Baś
Zosia Stańczewska
Zenon Klaus
Mateusz Antczak
Mateusz Walkosz
Łukasz Topór
Konrad Wnęk
Anna Chyc-Myrmuła
Jan Ustupski
Kajetan Kowalik
Natalia Kmiecik
Wszystkim uczestnikom konkursu składam serdeczne gratulacje i podziękowania za udział.
IV SZKOLNY KONKURS EKOLOGICZNO-CHEMICZNY
Test składa się z 20 pytań, za które można otrzymać 20 punktów.
1. Największe ilości wody w Polsce zużywane są w;
a) gospodarstwach domowych b) rolnictwie c)energetyce d)przemyśle ciężkim
2.Twardość wody powoduje:
a)słony smak b)osadzanie się kamienia kotłowego c)specyficzny zapach d)zmętnienie wody
3.Po zmieszaniu wody z kredą otrzymuje się:
a)zawiesinę b)roztwór właściwy c)koloid d)emulsje
4.Rozpuszczalnośc gazów w wodzie wraz ze wzrostem temperatury:
a)rośnie b)maleje c)nie zależy od temp d)gazy nie rozpuszczają się w wodzie
5.W wodach, do których spływają ścieki z pół zasilanych nawozami sztucznymi może wystąpić:
a)eutrofizacja b)obumieranie ryb c)nadmierny rozwój glonów d)wszystkie te zjawiska
6.Największą gęstość woda ma w temperaturze:
a)00C b)40C c)1000C d)-40C
7.Elektroliza wody jest przykładem reakcji:
a)syntezy b)analizy c)wymiany d)jest to proces fizyczny
8.Woda krystalizacyjna może występować w:
a)minerałach b)stawach c)opadach atmosferycznych d)wodach mineralnych
9.W zimie lód pływa po powierzchni zbiorników wodnych, ponieważ:
a)woda zamarzając zmniejsza swoja objętość b)lód ma mniejszą gęstość od wody
c) woda zamarzając zwiększa swoją objętość d)odpowiedzi b i c są prawidłowe
10. Krystalizacja zachodzi w wyniku:
a)obniżania temperatury roztworu nasyconego b)obniżania ciśnienia c) podwyższania temperatury roztworu nasyconego d)dosypania substancji krystalicznej
11.Woda królewska to:
a)esencja zapachowa b)mieszanina kwasów nieorganicznych
c)mieszanina kwasu fosforowego(V) i solnego d)woda destylowana
12.Rozpuszczanie dużego kryształu można przyspieszyć przez:
a)ogrzewanie b)rozdrabnianie c)mieszanie d)wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
13.Roztwór stężony nie może być:
a)rozcieńczonym b) przezroczystym c)nasyconym d)nienasyconym
14. Po odparowaniu wody destylowanej i wodociągowej zaobserwowano;
a)osad w obu przypadkach b)brak osadu w obu przypadkach
c)osad w przypadku wody wodociągowej d)osad w przypadku wody destylowanej
15.Wybierz szereg substancji, dla których woda jest rozpuszczalnikiem:
a)cukier, alkohol, dwutlenek węgla b)kreda, benzyna, sól
c)olej, piasek azot d)nafta, siarka, ropa naftowa
16.W 50g wody w danej temperaturze można rozpuścić 15 g pewnej substancji, otrzymując roztwór nasycony. Rozpuszczalność tej substancji wynosi:
a)30g b)22g c)15g d)100g
17.Stężenie procentowe roztworu, w którego 200g zawarte jest 8g soli wynosi:
a)2,5% b)4% c)8% d)16%
18.Masa cukru potrzebna do przygotowania 200g roztworu o stężeniu 10% wynosi:
a)10g b)20g c)40g d)80g
19.Stężenie procentowe roztworu zawierającego 15g cukru i 120g wody wynosi:
a)15% b)12,5% c)11,1% d)14,3%
20.Do kiszenia ogórków stosuje się 3% roztwór soli kuchennej. Ile soli i ile wody trzeba użyć do sporządzenia 1500g roztworu:
a)45g soli i 1455g wody b)450g soli i 1050g wody
c)4,5g soli i 1495,5g wody d)50g soli i 1450g wody.
|
|
|